Kan ik een andere adapter op mijn laptop gebruiken?

Kan ik een andere adapter op mijn laptop gebruiken?

Veel Nederlanders hebben meerdere laptop adapters in huis liggen. Soms zijn deze adapters  voor meerdere laptops te gebruiken.

Wanneer kunt u een adapter veilig op een andere laptop gebruiken? Hiermee moet u wel oppassen. Een andere adapter kan schadelijk zijn voor uw laptop.

De richtlijnen hiervoor zijn simpel.  Ten eerste moet uiteraard de connector passen in de laptop. Verder moet u vooral kijken naar het voltage en amperage. Pak de originele adapter bij de laptop en kijk op het label met technische specificaties. Op dit label ziet u (meestal aan de linkerkant/bovenaan) ‘output’ staan. Hier wordt een voltage en een amperage gegeven. Als u een andere adapter aan wilt sluiten mag het voltage niet meer dan 10% afwijken vergeleken met het voltage van uw originele adapter. (Houdt voor de zekerheid liever maximaal 5% aan). Een klein voltageverschil vangt uw laptop zelf op. Het amperage is makkelijker. Dit moet minimaal even hoog zijn als het amperage van uw oude adapter. Het amperage mag ook hoger zijn dan het amperage van uw oude adapter. Lager mag echter niet. Soms staat er een wattage op uw adapter. Dit wattage is te berekenen door het voltage te vermenigvuldigen met het amperage. Voor het wattage geldt net als voor het amperage dat dit niet lager mag zijn dan het wattage van uw oude adapter.

Wilt u een nieuwe adapter, maar weet u niet welke u nodig heeft? Gebruik onze wizard en zoek dit in enkele stappen uit!