Kiest u voor een universele of een ‘normale’ adapter?

Kiest u voor een universele of een ‘normale’ adapter?

Universele adapters zijn er in allerlei soorten en maten. De basis universele adapters hebben een stelschroefje waarmee u zelf instelt hoe hoog het voltage moet zijn dat de adapter levert.
Iets luxere universele adapters stellen het voltage zelf in aan de hand van de pin die op de adapter geklikt wordt. Sommige hebben extra functies zoals een usb lader of een kabel voor in de 12 volts aansluiting in de auto.

Universele adapters hebben een niet al te beste naam. Zeker in het verleden gingen ze vaak  sneller kapot dan normale adapters en ze hadden soms vreemde kuren. Zo deden ze het op de ene laptop wel terwijl erop de andere  geen teken van leven was te bespeuren. Tegenwoordig begint de betrouwbaarheid van universele adapters toe te nemen. Ook de kuren die deze adapters hebben beginnen af te nemen, alhoewel er bij goedkopere merken (bijvoorbeeld Trust) af en toe nog steeds vreemde probleempjes met de universele adapters zijn. Ook vandaag de dag zijn de meeste universele adapters nog niet zo betrouwbaar als een adapter met vaste pin. De extra onderdelen zijn toch weer extra onderdelen die kapot kunnen gaan.

Qua prijs is een universele adapter vreemd genoeg vaak goedkoper dan een normale adapter (terwijl er toch echt extra onderdelen in zitten). Dit komt voornamelijk omdat er meer concurrentie is in universele adapters. Veel mainstream elektronica winkels hebben een universele adapter in het assortiment.

Nu de betrouwbaarheid van universele adapters niet veel lager meer is dan van adapters met een vaste pin is er voor veel mensen niet veel reden meer om voor een normale  adapter te kiezen. Toch is er nog één groot probleem
met universele adapters.  De grote kracht van de universele adapter (dat deze op meer types laptops is  te gebruiken) is tegelijk ook de grote zwakte. Bij de goedkopere universele  adapters stelt u het voltage zelf in. Doet u dit
echter verkeerd dan kan er schade ontstaan aan uw laptop. Ook een kind kan deze schade veroorzaken door met de stelschroef te spelen.

Voor sommige mensen zal de universele adapter dus een prima keuze zijn. Maar voor velen heeft de vaste adapter ook zeker nog niet afgedaan!

 

Heeft u een nieuwe laptop adapter nodig? Gebruik onze wizard en zoek in
enkele stappen de juiste adapter voor uw laptop!